Lazer ile Kılcal Damar Tedavisi

Kılcal damar lezyonları hemanjioma, telanjiektazi, angioma veya port-wine stain olarak adlandırılır. Bu lezyonlar deri yüzeyine yakın bir ağ oluşturacak yapıda olup derinin pembe, kırmızı veya mor renkli görünmesine sebep olur. 

Lazerle kılcal damar tedavisi uzun yıllardır kullanılmakta olan ve giderek gelişen ve yaygınlaşan bir yöntemdir.  Sarı ışık yayan, kılcal damarları seçici bir şekilde hedefleme imkanı tanıyan lazer cihazları kılcal damar tedavisinde 1980 li yılların başından beri kullanılmakta ve mükemmel klinik sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Genellikle lazerle kılcal damar tedavisinde tekrarlayan seanslara ihtiyaç duyulmaktadır.

Telenjiektazi büyük çoğunluğu ve örümcek damarlar 4 seanslık lazer uygulaması ile tedavi edilebilir. Lazerle kılcal damar tedavisi her hastanın lezyonlarına göre kişiye özel planlanmalıdır.

Farklı hastalarda lezyona göre lazer enerjisinin dozu kişiye özel ayarlanır ve seans aralıkları bir kaç haftadan bir kaç aya kadar değişebilecek şekilde yine kişiye özel ve lezyonun özelliklerine göre belirlenir. Lazerle kılcal damar tedavisi uygulanan alanda acı hissini azaltmak ve uygulamayı hasta için daha konforlu hale getirmek için çalışılacak bölgeye anestezik kremler uygulanabilir.

Bugüne kadar yapılmış araştırmalar lazerle damar tedavisi uygulamasının etkili ve güvenli olduğunu göstermiştir. Ancak her hastanın şikayetinin % 100 çözülebileceği garantisi yoktur.

Lazerler damar tedavisi uygulamalarında 1970'lerden beri kullanılmaktadır. Ancak sonuçlar bu dönemlerde çok tatminkar olmayıp büyük ölçüde cilt rengi ile bağlantılı idi. Yeni dalga boylarının ve değişken atış sürelerinin kullanılmaya başlanmasından sonra lazerle damar tedavisi yöntemi daha güvenli hale gelmiş ve son derece başarılı sonuçlar elde edilebilmiştir.

İdeal parametreler dalga boyu, atış süresi ve lazer ışınının çapının ayarlanmasıyla elde edilebilmektedir. Genel olarak daha uzun dalga boyuna sahip lazer cihazları tarafından üretilen ışık enerjisi cildin daha derin katmanlarına ulaşabilmekte ve derindeki damarları hedefleyebilmektedir.